Tijana Bošković i Melisa Vargas (©FIVB)
Tijana Bošković i Melisa Vargas (©FIVB)

Moglo je da bude sasvim drugačije: Tijanu Bošković zvala Turska, Melisa Vargas ima i državljanstvo Srbije

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.09.23. | 14:05

Da su neki drugi potezi povučeni - ove dve igračice odmerile bi večeras snage, ali bi bile u suprotnoj ekipi u odnosu na onu koju predstavljaju sada

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Brisela)

Nekada čovek na semaforu skrene levo, a posle se godinama pita šta bi bilo da je tog nekog posebnog dana otišao u ulicu desno. Za nekoga su suvišne priče na temu - šta bi bilo kad bi bilo... Ali, mogu da budu zanimljive. Baš kao što je danas interesantno da će publika u Briselu u finalu Evropskog prvenstva za odbojkašice, gledati nadigravanje korektora svetske top klase, igračica koje su u prošlosti mogle da završe upravo u reprezentaciji protiv koje danas igraju.

Izabrane vesti

Nisu to nikakve tajne, čak i onaj ko nije upućen u priču, može da je pronađe na internet pretraživaču. Tijanu Bošković je nekada želela da dovede Turska, a postojala je šansa da Melisa Vargas zaigra za nacionalni tim Srbije.

Talenat mlade Hercegovke vrlo rano su uočili ljudi iz turske odbojke, pa su učinili sve da je privole da zaigra pod njihovom zastavom. Nudili su kao i uvek kule i gradove... Postoji priličan broj primera kada su sportisti iz BiH prihvatali poziv Federacije Turske, ali na toj listi se ipak nije našlo ime sadašnjeg korektora Ezačibašija.

O tom čuvenom pozivu - koji je odbijen, pričala je nekada Tijanina starija sestra Dajana za Mozzart Sport.

"Zapazili su nas na Balkanijadi u Banjaluci 2010. godine i posle toga nam je stigao poziv Galatasaraja, koji je želeo da budemo njihovi gosti nekoliko dana. Sve se to dešavalo pre našeg preseljenja u Beograd... Sećam se da su tada u Galati igrale Ivana Đerisilo i Vesna Čitaković. Turci nisu mogli da shvate ko smo i šta smo, nismo mogli da im objasnimo da smo Srbi iz Bosne i Hercegovine. Kada je tata čuo da nam nude državljanstvo i pasoš, odmah je rekao ne. Nije bilo nikakve šanse da prihvatimo, pa smo se vratile kući", pojasnila je Dajana Bošković.

Melisina priča je vezana za bližu prošlost - tokom 2020. godine u javnosti su se pojavile glasine da Srbija želi da je dovede. I sam Zoran Terzić je izjavio da se nada da će rasplet biti pozitivan kad je Kubankin slučaj u pitanju.

Na istu temu je pričao i tadašnji predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić.

"Melisa Vargas ima državljanstvo Srbije, ali za sada je sve na tome. I ovog i prethodnog leta 10, 15 igračica iz Kube dolaze da treniraju u našu zemlju, preko jednog menadžera. Vize između Kube i Srbije nisu potrebne, pa im je to olakšavajuća okolnost. Ona je jedna od tih devojaka", izjavio je jednom prilikom Gajić.

I pored toga što je želja zaista postojala, do realizacije nije došlo. Turski odbojkaški savez je zatim krenuo u akciju i privoleu Melisu Vargas pod svoju zastavu. Ove godine je i konačno dočekala da zaigra za tu zemlju.

Odmah je pokazala koliko će značiti Turskoj, zasijala je već u Ligi nacija i dovela reprezentaciju do istorijskog zlata. I na Evropskom prvenstvu je blistala, izdvojila se kao najvažnija karika i na njenu adresu idu najveće zasluga za plasman u finale takmičenja u Briselu. Veoma dobro se pokazala - biće i večeras veliki adut Santarelijeve čete, ali će na drugoj strani imati veoma opasnog protivnika. Tijana Bošković je dvostruki uzastopni MVP Svetskog prvenstva, igračica koja je toliko puta igrala mečeve nalik ovom večeras. Od njene levice se očekuje samo najbolje i ukoliko bude na visini zadatka - onda Melisa i Turska nemaju čemu da se nadaju.

Svakako će posmatranje njihovog okršaja biti pravo uživanje za sve gledaoce. Videćemo da li će na kraju Turci ponovo žaliti što im nije pošlo za rukom da dovedu Tijanu Bošković. Mnogo puta do sada im je donosila presudu u najvažnijim utakmicama na evropskim i svetskim takmičenjima.

S obzirom na sve što je sve uradila sa reprezentacijom Srbije, kao i na to šta je Melisa uspela čim je obukla dres Turske - može da se zaključi da su prave odluke donele i da im je mesto tu gde jesu.

Da su skrenule na semaforu na drugačije strane, pitanje je da li bi bile srećne kao što su sada.

PIŠE: Miljana ROGAČ

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Nedelja

Meč za bronzu

16.30: (3,80) Holandija - Italija (1,22)

Finale

20.00: (2,03) Srbija - Turska (1,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Evropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.Tijana BoškovićMelisa Vargasženska odbojkaška reprezentacija SrbijeŽenska odbojkaška reprezentacija Turske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara